אלו השאלות שתישאלו בראיון להתמחות
הראיונות להתמחות מהווים הצעד הראשון בקריירה המשפטית שלכם ואנחנו כאן כדי לסייע לכם לאורך כל הדרך. בכל שנה, אלפי סטודנטים למשפטים מתראיינים במטרה למצוא את מקום ההתמחות הנכון עבורם. מטבע הדברים, מדובר בתקופה מורכבת המושפעת מגורמים רבים.
כיום, לא מספיק שתדעו מיהם המעסיקים שתרצו להתמחות אצלם, אלא חשוב שתכירו היטב את תחומי העיסוק המרכזיים שלהם, תבינו לעומק את המשמעויות שעולות מכך, תגיעו לראיון עם ידע נרחב על המעסיק ומצוידים בכלים המתאימים.
אחד האתגרים הכי גדולים בראיונות נעוץ בחוסר הוודאות. אתם מגיעים נרגשים, פוגשים סטודנטים רבים שממתינים גם הם לראיון והלחץ גובר. כדי שתהיו במיטבכם חשוב להוריד את מפלס הלחץ ככל שניתן ומבחינתנו, זה אומר לרכז עבורכם את השאלות הנפוצות ביותר ששאלו מראיינים להתמחות בשנתיים האחרונות.
ככלל, ראיונות ההתמחות מורכבים ברובם מחלק אישי וחלק מקצועי-משפטי.
החלק האישי בראיון
המראיין מתמקד בהשגת מידע מהותי על אישיותכם וכישוריכם. חלק זה מיועד להכרות אתכם וכדי לשמוע על הרקע והניסיון שלכם שיתרמו להתמחותכם אצל המעסיק. כך למשל תיבחן התאמה לתרבות הארגונית של המשרד ולאופיו, כשהמטרה היא שתשתלבו בו לטווח הארוך.
מה עליכם לעשות?
להעביר באופן ברור וממוקד את התשובה לשאלה “מי אני”, להגדיר מראש מסרים שתוכלו לשלוף ולהעביר בצורה טבעית ובהירה ולהבחין בין עיקר לטפל. חשבו רגע והשתהו לפני מתן תשובה. זכרו! כל תשובה שתספקו, תהווה מצע לשאלה הבאה – לכן, נסו ככל הניתן לכוון את הראיון לאזור הנוחות שלכם והציגו נקודות שנוח לכם להרחיב ולפתח. אם למשל, המראיין יתעניין בתחום משפטי שאהבתם במיוחד בלימודים ותענו “דיני חוזים”, הוא יצפה שתוכלו להסביר לו על זיקתכם לתחום, מקור העניין שלכם, היכרותכם עם מגמות ופסקי דין מכוננים וידע משפטי מתאים.
החלק המקצועי בראיון
בחלק המקצועי המראיין יבקש לבחון את החשיבה המשפטית שלכם. הוא ירצה להבין את רמת ההיכרות וההפנמה של מונחים וסוגיות משפטיות מרכזיות, בקיאות בפסיקה עדכנית ומכוננת וכדומה. אין ציפייה שתשננו מחברות ותדעו לדקלם עקרונות. המטרה היא לפתח דיון משפטי, שילמד על יכולת הניתוח שלכם.
מה עליכם לעשות?
להתאים את סוג ההכנה למעסיק, מראיין במשרד מסחרי יצפה שתכירו לעומק דיני חברות והייטק, לעומת מראיין בפרקליטות פלילית שיצפה להיכרות מעמיקה עם דיני ראיות ודיני עונשין. היכרות עם השאלות הקיימות, תקל עליכם מאוד ברגע האמת.
שאלות לדוגמא
אז, רגע לפני שאתם מתלבשים יפה, מתכוננים ויוצאים לדרך – עצרו!
אלו שאלות לדוגמא שנשאלו בשנתיים האחרונות ואנחנו מ-מ-ש ממליצים להכין להן תשובות מראש:
- ספרו לי על עצמכם
- מדוע בחרתם ללמוד משפטים? למה דווקא במוסד הלימוד שלכם?
- מהם היתרונות והחוזקות שלך?
- מהו הערך המוסף שלכם על פני אחרים?
- מדוע אתם מתאימים / מעוניינים להתמחות אצלנו?
- באיזה תחום תרצו לעסוק? למה דווקא בתחום זה?
- מה אתם עושים בזמנכם הפנוי? יש לכם תחביבים מיוחדים?
- ספרו לי משהו שלא כתוב עליכם בקורות חיים.
- איזה קורס אהבתם? שאלה זו לרב מהווה שאלה מקדימה לשאלות הבאות – ספרו לי על פסק דין מעניין שלמדתם; ספרו לי על סוגיה משפטית שנתקלתם בה; מדוע התחברתם דווקא לקורס זה.
- פרטו על עבודה שכתבתם במסגרת הלימודים/ דוגמת הכתיבה שצירפתם לתיק האישי.
- אם קיבלתם ציון גבוה או נמוך במיוחד בקורס מסויים, ככל הנראה שהמראיין יתייחס לכך.
- המראיין יציג קייס משפטי ויבקש לראות את אופן ההתמודדות איתו כדי לבחון חשיבה משפטית.
- המראיין ישאל שאלות משפטיות בתחום הרלוונטי למשרד/ מחלקה.
- בראיון למחלקה בינ”ל או הייטק – המראיין עשוי לשאול שאלות באנגלית; בראיון למגזר ציבורי עשויים לבקש לנתח סעיף בחוק או חוזה.
- יש לכם שאלות אלינו? השאלה נועדה לבחון את עניין המועמדים במעסיק. הכינו שאלה מראש, שאינה נוגעת לתנאים ושכר.
טיפים לתשובות טובות
- כללי – השתדלו להכין תשובות מובנות מראש לשאלות וערכו סימולציות לבד ועם חברים.
- ספרו על עצמכם – הכינו תיאור כרונולוגי של קורות החיים, החל מהשירות הצבאי או מתחילת לימודי המשפטים ועד לפועלכם כיום. בתשובתכם השתדלו להתמקד בניסיון המקצועי במידה ויש, וכן בכישורים אישיים שיסייעו ישירות לעבודתכם כמתמחים במשרד. זוהי שאלת ״מתנה״, התכוננו והציגו את הנקודות הכי מעניינות ושמאירות אתכם ואת עשייתכם באור חיובי. הדגישו כישורים רלוונטיים לכל מעסיק – בפרקליטות הדגישו עצמאות; במשרד שמתמקד בעבודה בצוותים, הדגישו את ניסיונכם והצטיינותכם בעבודת צוות; במשרדי בוטיק המתמחים בתחומים ספציפיים כמו קניין רוחני, דיני עבודה וכו’ הדגישו כי זה תחום בו אתם חולמים לעסוק והציגו ידע עדכני בו.
- למה בחרתם ללמוד משפטים? – ספרו על החיבור שלכם לענף המשפט וקשרו זאת לתחומים רלוונטיים שהמעסיק עוסק בהם. כך למשל, אם אתם מתראיינים למשרד מסחרי, נמליץ להבליט את העניין שלכם בקורסים הרלוונטיים ופעילויות נוספות שמתקשרות לתחום זה.
- מהם היתרונות והחוזקות שלך? – הדגישו תכונות וכישורים שרלוונטיים לתפקיד, דוגמת יסודיות, העמקה, יכולת אנליטית ואחריות. כשאתם מציגים תכונה שמאפיינת אתכם, שלבו מיד גם דוגמא קונקרטית שמסבירה כיצד היא באה לידי ביטוי בעבודתכם המקצועית.
- מהם החסרונות ונקודות החולשה שלך? –הציגו תכונה אמיתית, הדגישו שאתם מודעים אליה והראו כיצד אתם מתמודדים עמה. למשל, אם אתם חוששים מעט מדיבור מול קהל – ספרו כי במסגרת קודמת, ביקשתם להעביר הרצאות/ להדריך צוות באופן שחייב אתכם לעמוד מול קהל ותהליך זה סייע בשיפור יכולתכם משמעותית.
ועוד כמה קטנות
לקראת הראיון אספו מידע על המעסיק והענף – קראו מדורים משפטיים; חפשו מידע על המעסיקים וקראו משובי ראיונות וביקורות עבודה בפלטפורמת Careebiz; הכירו את הדירוגים המרכזיים (דאנס 100, BDI, LEGAL500); למדו על הפעילויות של המעסיק, פסקי דין מכוננים ועסקאות בהם היה מעורב ועוד, מיזוגים שעבר; בררו מראש מי המראיין – קראו את פרופיל הלינקדין שלו, עשו עליו חיפוש ונסו להגיע עם כמה שיותר ידע ונקודות ממשק ביניכם, כדי שתוכלו לשלוף ולשלב באופן טבעי ואגבי במהלך הראיון; והכי חשוב – אל תשכחו לנשום עמוק, לחייך ולהאמין בעצמכם!
בהצלחה!