גם עורכי דין יכולים לעשות אקזיט. רגע, מה?
בעולם של היום, חשוב לייצר אסטרטגיית אקזיט לכל החלטה, בכל קריירה. אסטרטגיית האקזיט מבקשת מכם להבין דבר אחד: איך ומתי תגיעו לפיק של הקריירה שלכם, ויותר חשוב – מה הוא אותו פיק בקריירה עבורכם. בכל תחום האקזיט הוא שונה: בסטארטאפים, בדרך כלל מדברים על מכירת החברה ומענק כספי גדול ליזמים והמשקיעים שהיו חלק בהקמתו או בהשקעתו. בתחום המשפט זה כבר נעשה יותר טריקי. אתם צריכים להבין מה האקזיט שלכם: להיות שותפים בפירמה מובילה? להקים משרד משלכם? אולי להיות השכירים הטובים ביותר שהשוק יכול להציע?
אם העלינו בכם מחשבות או תהיות, שווה שתקדישו עוד 3 דקות קריאה כדי שתשאלו את עצמכם את 5 השאלות הכי חשובות. תשובות עליהן הן בסיס להבנה של מה היא אסטרטגיית האקזיט שלכם ומה יהיה מסלול הקריירה הכי מוצלח עבורכם כעורכי-דין:
1. בתקופת הלימודים / בחירת התחום: מה תחום העיסוק שהכי מעניין אתכם? ומה תחום העיסוק שהכי מעניין את מקומות העבודה שאתם נמשכים אליהם?
בחירת התחום בו תתמחו/תתחילו את דרככם כעורכי דין היא קריטית בכל הנוגע לאופן בו ייראה המשך הקריירה שלכם, וכדאי לא להקל ראש בהחלטה זו או לקבל אותה על סמך נתונים חלקיים או תחושת בטן בלבד. מרבית המעסיקים יעדיפו להעסיק עורכי דין בעלי ניסיון וותק בתחום ספציפי, על פני מועמדים אשר השקעת התשומות בהכשרתם תהיה גדולה יותר. אם אתם לא מצליחים לבחור בשלב זה, זה לא סוף העולם. ישנם לא מעט משרדי עורכי דין המציעים התמחות בשיטת “פול”, שבעצם אומרת שתעבדו במספר מחלקות במקביל מבלי צלילה לעומק לתחום מסוים או עבודה כעורכי דין במחלקות רב-תחומיות כמו “מחלקה מסחרית”, למשל. ריצה רוחבית אם תרצו.
2. מי אתם רוצים להיות?
שוק עריכת הדין הופך לצפוף, התחרות בו הופכת קשה יותר ככל שעובר הזמן והביקוש הגבוה לעורכי דין איכותיים ומנוסים ממשיך לעלות. בין אם עומדת לנגד עיניכם המטרה לבסס אופק התקדמות במשרד הנוכחי ובין אם אתם לא בטוחים שזה המקום בשבילכם, תזכרו שיש לכם רק פעם אחת להיות מתמחים, עורכי דין שנה ראשונה או שנה שנייה; שאלות לגיטימיות עבור מתמחה או עורך דין בתחילת דרכו אינן תמיד לגיטימיות לעורכי דין בוותק משמעותי יותר, ולכן מומלץ לנצל את השנים הראשונות ללמידה בלתי פוסקת, הגדלת ראש, התפתחות מקצועית והשתלבות בתיקים מורכבים וחשובים למשרד.
3. מה הזמן הכי טוב בקריירה למיקוח ושאילת שאלות קשות?
בשנתיים הראשונות לקריירה, שכרם של עורכי הדין אינו גבוה דיו והם נחשבים אטרקטיביים למדי, מה שהופך את יכולת התמרון לגבוהה יחסית. שלב זה של הקריירה הוא זמן מצוין לבחון בצורה כנה ואמתית האם המעסיק שלכם עונה על הקריטריונים החשובים לכם (בין אם מדובר על תנאי עבודה, יחסי אנוש, שכר, מקצועיות וכו’); במידה ואתם מגיעים למסקנה שלא, זו עשויה להיות הזדמנות טובה לבחון מעבר למעסיק שכן יעשה זאת.
4. מה המעסיק שלכם יציע לכם בעוד שנתיים?
בשביל לדעת את התשובה, אתם לאו דווקא חייבים לשאול אותו. הביטו על עורכי דין בותק של שלוש, חמש ואפילו שבע שנים מעליכם במשרד ובדקו איך נראה היום שלהם. אם זה מספק בעיניכם – מעולה. אם לא – כדאי שתבחנו האם אופק הקידום של המעסיק הנוכחי תואם את הדרישות, הרצונות והמטרות שלכם.
5. הפעם זו לא שאלה: נטוורקינג, נטוורקינג, נטוורקינג.
כמו בכל ארגון אחר, גם משרדי עורכי דין אינם חפים מפוליטיקה ארגונית, אשר לעתים פשוטה יותר ולעתים מורכבת יותר. השנים הראשונות הן הזמן האופטימלי להפוך לדמות משפיעה ולהיות “מסומן” (לטובה, כמובן) לקראת המשך הדרך. התקדמות מקצועית היא אמנם תנאי חשוב ביותר, אך אינה בהכרח תנאי מספיק להתקדמות לדרגות בכירות במשרדי עורכי דין.