סקר: מה הכי חשוב לסטודנטים בבחירת מקום התמחות?
אווירה ויחסי אנוש, מקצועיות והוגנות חשובים הרבה יותר משכר, שיטת התמחות או סיכויי הישארות. כך עולה מסקר שערכנו בקודקס, בחודש דצמבר 2020, לבחינת המשתנים שהכי חשובים לסטודנטים בבחירת מקום התמחות.
הסקר כלל 217 סטודנטים למשפטים בשנה ג’ בעלי פרופיל הצטיינות ממגוון מוסדות לימוד, שהשיבו על שאלות סגורות עם מספר אפשרויות לבחירה. מהסקר עולה שהפרמטר החשוב ביותר לסטודנטים בבחירת מקום התמחות, מבין הפרמטרים שנבדקו, הוא אווירה ויחסי אנוש. 93% מהמשתתפים דירגו פרמטר זה כחשוב ב”מידה רבה מאוד”. לאחריו, דורגו כחשובים ב”מידה רבה מאוד” הפרמטרים מקצועיות, מעורבות המתמחים בעבודה מהותית, הוגנות, עניין ואתגר, שכר ותנאים, סיכויי הישארות, שיטת התמחות, שעות עבודה ועומס וחדשנות וגמישות מחשבתית, לפי סדר זה. האחרון ברשימה, שדורג מספר הפעמים הנמוך ביותר כחשוב ב”מידה רבה מאוד”, הוא פרמטר “יוקרה ומוניטין”. אולם, בשקלול מספר המשתתפים שדירגו את הפרמטרים גם כחשובים ב”מידה רבה”, הפרמטר שדורג מספר הפעמים הנמוך ביותר הוא “שעות עבודה ועומס”.
“כיום, הסטודנטים למשפטים שמחפשים מקום התמחות מעניקים ליחסי האנוש במקום העבודה חשיבות גבוהה, כמו גם ליחס הוגן ומכבד, יותר מאשר שכר גבוה ותנאים מפנקים. הם רוצים להתמחות במקום שייתן להם את הבסיס המקצועי הטוב ביותר ומוכנים בשלב זה לעבוד שעות רבות ולשאת בעומס.” מסבירה ליאת בן צבי שבח, מנכ”לית קודקס.
מה ניתן ללמוד מהדירוג הנמוך יחסית של הפרמטר “מוניטין ויוקרה”?
“אם בעבר מעסיקים יוקרתיים ואיכותיים הסתמכו אך ורק על המוניטין המקצועי שלהם, שיסייע להם בגיוס המועמדים הטובים ביותר, היום זה פשוט לא מספיק. הסטודנטים מצפים ליותר ובודקים “מה יצא להם” מההתמחות אצל אותו מעסיק – האם יוכלו להתפתח אישית ומקצועית? האם יקחו חלק בעבודה משפטית מהותית? האם העבודה תספק להם עניין ואתגר?” אומרת בן צבי שבח.
“הסטודנטים נותנים עדיפות גבוהה למעסיקים שנוטים להשאיר אחוז גבוה יחסית של מתמחים, שמערבים את המתמחים בכל שלבי העבודה המשפטית ומשקיעים בהכשרה שלהם כמו גם בסביבת עבודה תומכת ומהנה.”
כיצד משפיעה הארכת ההתמחות לשנה וחצי?
“באופן טבעי, הארכת ההתמחות לשנה וחצי צפויה להקטין את מספר התקנים למשרות התמחות שנפתחים מדי שנה. כבר כעת, אנחנו רואים ירידה במספר התקנים, במגזר הציבורי והפרטי, להתמחות במועדי 2022, ולמועד מרץ 2022 בפרט. מאותה סיבה, אנחנו מעריכים שבעונת הגיוסים הבאה נראה ירידה ניכרת במספר התקנים להתמחות במועד ספטמבר 2023.” מסבירה ליאת בן צבי שבח.
“כתוצאה מהקיטון במספר התקנים, הסטודנטים נאלצים להתמודד עם תחרות קשה יותר והקשחת תנאי הקבלה. חלקם אף מתגמש במועד תחילת ההתמחות, גם אם זה אומר לחכות חצי שנה בין סיום הלימודים לתחילת ההתמחות. כדי להתכונן היטב לראיונות וכדי לוודא שהם עושים את ההחלטה הנכונה, הם בוחנים לעומק את המעסיקים השונים, נפגשים עם נציגי המעסיקים בירידים ובסיורים, משוחחים עם מתמחים ועורכי דין, קוראים משובי ראיונות ומשובי עבודה ואוספים מידע על המראיינים.
המעסיקים מצידם, “נהנים” מגידול יחסי בהיצע הטאלנטים (ביחס לכל תקן) ומהעסקת מתמחים בשכר נמוך יחסית לשכר עו”ד, למשך חצי שנה נוספת. יחד עם זאת, יותר ויותר מעסיקים, מהמגזר הפרטי והציבורי, מתחרים על כמות נמוכה וקבועה יחסית של מועמדים מצטיינים מפקולטות מבוקשות, ולכן התחרות מחריפה ואתגר הגיוס הופך מורכב יותר משנה לשנה. המעסיקים צריכים תוך זמן קצר יחסית, לזהות את הצרכים והשיקולים המרכזיים של המועמדים, לשקף להם למה כדאי להם להתמחות אצלם, לבחור את המועמדים המתאימים ביותר ולוודא שהבחירה היא הדדית.”