אחת ולתמיד – פירמת ענק או משרד בוטיק?
כל סטודנט למשפטים ניצב בפני מספר צמתים מכריעים כבר בשלבים המוקדמים של הקריירה המשפטית. אם אתם קוראים את השורות האלו, כנראה שכמה מהצמתים האלו כבר מאחוריכם: כבר החלטתם להתמחות אחרי הלימודים וכבר החלטתם שההתמחות שלכם תהיה במגזר הפרטי (וגם אם אתם עדיין לא בטוחים – זה בסדר:)). כדי להגיע מוכנים ובקיאים יותר לתקופת הראיונות שנראית רחוקה אבל למעשה נמצאת ממש מעבר לפינה, כדאי להכיר מקרוב את הצומת הבא בו תמצאו את עצמכם: איפה להתמחות, ובאופן ספציפי – האם להתמחות בפירמת ענק או במשרד בוטיק איכותי.
אז למרות שאנחנו לא אוהבים הכללות, ניסינו להגדיר עבורכם מהם המאפיינים הבולטים של כל אחת מהאפשרויות. בהקשר הזה, יהיה לא מקצועי מצדנו לא להזכיר לכם ששוק עריכת הדין בישראל כולל מגוון רחב של משרדים, עם התנהלות ו-DNA ארגוני המייחדים אותם, וחלקם בהחלט עשוי שלא ליפול להגדרות שמיד נמנה. עם זאת, אנחנו סומכים עליכם שתיקחו מהכתבה את המידע שאתם צריכים להמשך ושתדעו לעשות את ההתאמות הרלוונטיות.
מההתחלה: מה זה בכלל אומר “פירמת ענק” ו”משרד בוטיק”?
בגדול, ניתן לעשות את החלוקה הגסה הבאה: פירמת ענק היא משרד עורכי דין, המונה 100 עורכי דין ומעלה (לא כולל מתמחים)ועוסק במגוון תחומים נרחב בתחום המשפט.
משרד בוטיק הוא משרד עורכי דין קטן או בינוני בגודלו, עם מספר עורכי דין משתנה (בין 20-50), שמומחה בתחום אחד או שניים ספציפיים. במילים אחרות, המפתח הוא במספר תחומי העיסוק של המשרד ופחות בגודלו – ייתכנו משרדים קטנים או בינוניים שאינם עונים על ההגדרה “משרדי בוטיק”, משום שהם עוסקים במגוון רחב של תחומים משפטיים.
מה מאפיין עבודה בפירמת ענק לעומת משרד בוטיק?
פירמת ענק:
- יתרון הגודל: בדרך כלל, יש התאמה בין גודל המשרד למקצועיותו, דבר המתבטא הן בדירוגים והן בעבודה עם לקוחות גדולים וידועים. כל אלו, תורמים ליוקרה של התמחות בפירמת ענק, והדבר בהחלט יראה טוב בקורות החיים שלכם. בנוסף, לגודל משמעויות נוספות (אשר עשויות להתפרש אצל אנשים מסויימים כיתרונות מובהקים), לרבות היכרות עם הרבה יותר אנשים, מערכי אדמיניסטרציה גדולים יותר ולעתים גם תנאי שכר והטבות טובים יותר.
- גיוון וגמישות: התמחות בפירמה מאפשרת להיחשף ולהתנסות בתחומים רבים ומגוונים. סגנון התמחות זה מתאים בעיקר לסטודנטים שגם לאחר מחקר ועבודה עצמית, מגיעים לראיונות ללא כיוון מוגדר לגבי תחום עיסוק ספציפי שמעניין אותם. בנוסף, הגיוון המקצועי הרב מאפשר פעמים רבות גמישות, ובמידה ולא ממש תמצא/י את עצמך במחלקה או בתחומי העיסוק אליהם שובצת, יש סיכוי רב יותר (מאשר במשרד בוטיק) שתהיה פתוחה בפנייך האפשרות לעבור מחלקה או לפחות לקבל תיקים נוספים מתחום אחר.
- הווי מתמחים: אין ספק שחלק מההתמחות בפירמת ענק הוא החוויה החברתית. לרב, מדובר בעשרות מתמחים במשפטים, שזוכים לבלות אחד עם השנייה במהלך ההתמחות ובייחוד בערבי הגיבוש וימי הכיף שמתקיימים בחברה. לאור העובדה שהתמחות היא לא תקופה פשוטה, בה כל המתמחים חווים קשיים, עליות ומורדות, נוצרות חברויות חזקות, לצד הווי וגיבוש, כי התמחות, כמו טירונות, עושים פעם אחת בחיים. בהקשר זה חשוב להזכיר שהתמחות כזו מחייבת התמודדות בתנאי הישגיות ולחץ ללא פשוטים, שחשוב לקחת בחשבון במכלול השיקולים.
משרד בוטיק:
- התמקצעות ייחודית: אין ספק, שכשבמהלך שנה שלמה נחשפים לתחום אחד עיקרי, לומדים אותו לעומק ומתמקצעים בו בצורה משמעותית. התמחות במשרד בוטיק מאפשרת למתמחים להתמקד בתחום ספציפי, תוך למידת כל ההיבטים במכלול של הטיפול בתיק מא׳ עד ת׳ (לעומת פירמת ענק, בה כל מחלקה תטפל בתחום הרלוונטי לה). יתרון זה חשוב גם להמשך דרככם כעורכי דין – מעבר להתמקצעות הייחודית, במשרד בוטיק אתם בוודאות תעסקו בנושא שמעניין אתכם – אין לאן לסטות (וזאת למול פירמת ענק, שעלולה להציב אתכם, לשם הדוגמא, במחלקה ליטיגציה על אף שהתעניינתם בנדל״ן).
- סלילת הקריירה: למי שיודע מה הכיוון בו הוא רוצה להתפתח, משרד בוטיק איכותי הוא ללא ספק אופציה מצוינת. הלמידה המעמיקה (ולעתים צמודה) מהטובים בתחום, מקנה יתרון משמעותי בהזנקת הקריירה, בין אם בהישארות במשרד ובין אם במעבר למשרד אחר. אל תתנו לגודל להטעות אתכם – מהצצה חטופה ברשימות הדירוגים תגלו שמשרדי בוטיק רבים מדורגים בציונים הגבוהים ביותר, ומלווים לקוחות מהשורה הראשונה בתיקי ועסקאות ענק.
- עבודה עצמאית: לרב, במשרד בוטיק מספר המתמחים מצומצם מאוד. כפועל יוצא, מתמחים אלו הופכים לחלק אינטגרלי מהצוותים הקטנים העובדים על כל עסקה או תיק, והם זוכים לעבוד באופן צמוד יותר עם עורכי דין בכירים, לגלות מעורבות גבוהה בתיקים השונים וכן נחשפים ולומדים מרב עורכי הדין במשרד. התמחות כזו מאפשרת היכרות עם כל באי המשרד וסביבת עבודה משפחתית ואינטימית יותר. לנקודה זו חשיבות גם בהמשך הקריירה כעורכי דין, במשרד בוטיק שמטבע הדברים קטן יותר, לכל עו״ד יש תפקיד ומקום משמעותי ומרכזי יותר.
עוד כמה דברים שחשוב לדעת:
- ענף המשפט כיום מאופיין בחוסר משמעותי של עורכי דין איכותיים והתחרות על כוח אדם איכותי הפכה לקשה יותר. תוסיפו לכך את העובדה (הברורה) שמשרדים מעדיפים לקלוט כעורכי דין את אלו שהתמחו אצלם וניתן לצייר שורה תחתונה לפיה היום, יותר מבעבר, למתמחה במשפטים טוב יימצאו את המקום להשתלב כעורך דין במשרד, ולא משנה אם מדובר בפירמת ענק או משרד בוטיק.
- בעת שקילת ההחלטה, עליכם לקחת בחשבון את מאפייני המשרד הספציפי (על איך להשיג את כל המידע על המשרד אליו אתם מתראיינים – בכתבה נפרדת/ קישור אם כבר נעלה), ואת תכונות האופי שלכם. נסו לחשוב על המסגרות בהם לקחתם חלק עד כה (מסגרות חברתיות, התנדבותיות, פיקודיות, לימודיות) ולבחון אלו סגנונות ניהול ומבנה ארגוני היטיב עמכם.
- שכר ותנאים נלווים הם שיקול חשוב, אך לא מכריע. על אף שבטווח הקצר לעתים קיימים פערי שכר בין פירמות ענק למשרדי בוטיק בשנת ההתמחות, חשוב להבין שבטווח הארוך לדבר אין כל השפעה וכבר בשנים הראשונות כעורכי דין תנאי השכר די מתאזנים בין משרדי הבוטיק והפירמות.