סקר: מה הכי חשוב לסטודנטים בבחירת מקום התמחות?
אווירה ויחסי אנוש, מקצועיות והוגנות חשובים הרבה יותר משכר, שיטת התמחות או סיכויי הישארות. כך עולה מסקר שערכנו בקודקס, בחודש דצמבר 2020, לבחינת המשתנים שהכי חשובים לסטודנטים בבחירת מקום התמחות.
הסקר כלל 217 סטודנטים למשפטים בשנה ג’ בעלי פרופיל הצטיינות ממגוון מוסדות לימוד, שהשיבו על שאלות סגורות עם מספר אפשרויות לבחירה. מהסקר עולה שהפרמטר החשוב ביותר לסטודנטים בבחירת מקום התמחות, מבין הפרמטרים שנבדקו, הוא אווירה ויחסי אנוש. 93% מהמשתתפים דירגו פרמטר זה כחשוב ב”מידה רבה מאוד”. לאחריו, דורגו כחשובים ב”מידה רבה מאוד” הפרמטרים מקצועיות, מעורבות המתמחים בעבודה מהותית, הוגנות, עניין ואתגר, שכר ותנאים, סיכויי הישארות, שיטת התמחות, שעות עבודה ועומס וחדשנות וגמישות מחשבתית, לפי סדר זה. האחרון ברשימה, שדורג מספר הפעמים הנמוך ביותר כחשוב ב”מידה רבה מאוד”, הוא פרמטר “יוקרה ומוניטין”. אולם, בשקלול מספר המשתתפים שדירגו את הפרמטרים גם כחשובים ב”מידה רבה”, הפרמטר שדורג מספר הפעמים הנמוך ביותר הוא “שעות עבודה ועומס”.
“כיום, הסטודנטים למשפטים שמחפשים מקום התמחות מעניקים ליחסי האנוש במקום העבודה חשיבות גבוהה, כמו גם ליחס הוגן ומכבד, יותר מאשר שכר גבוה ותנאים מפנקים. הם רוצים להתמחות במקום שייתן להם את הבסיס המקצועי הטוב ביותר ומוכנים בשלב זה לעבוד שעות רבות ולשאת בעומס.” מסבירה ליאת בן צבי שבח, מנכ”לית קודקס.
מה ניתן ללמוד מהדירוג הנמוך יחסית של הפרמטר “מוניטין ויוקרה”?
“אם בעבר מעסיקים יוקרתיים ואיכותיים הסתמכו אך ורק על המוניטין המקצועי שלהם, שיסייע להם בגיוס המועמדים הטובים ביותר, היום זה פשוט לא מספיק. הסטודנטים מצפים ליותר ובודקים “מה יצא להם” מההתמחות אצל אותו מעסיק – האם יוכלו להתפתח אישית ומקצועית? האם יקחו חלק בעבודה משפטית מהותית? האם העבודה תספק להם עניין ואתגר?” אומרת בן צבי שבח.
“הסטודנטים נותנים עדיפות גבוהה למעסיקים שנוטים להשאיר אחוז גבוה יחסית של מתמחים, שמערבים את המתמחים בכל שלבי העבודה המשפטית ומשקיעים בהכשרה שלהם כמו גם בסביבת עבודה תומכת ומהנה.”
כיצד משפיעה הארכת ההתמחות לשנה וחצי?
“באופן טבעי, הארכת ההתמחות לשנה וחצי צפויה להקטין את מספר התקנים למשרות התמחות שנפתחים מדי שנה. כבר כעת, אנחנו רואים ירידה במספר התקנים, במגזר הציבורי והפרטי, להתמחות במועדי 2022, ולמועד מרץ 2022 בפרט. מאותה סיבה, אנחנו מעריכים שבעונת הגיוסים הבאה נראה ירידה ניכרת במספר התקנים להתמחות במועד ספטמבר 2023.” מסבירה ליאת בן צבי שבח.
“כתוצאה מהקיטון במספר התקנים, הסטודנטים נאלצים להתמודד עם תחרות קשה יותר והקשחת תנאי הקבלה. חלקם אף מתגמש במועד תחילת ההתמחות, גם אם זה אומר לחכות חצי שנה בין סיום הלימודים לתחילת ההתמחות. כדי להתכונן היטב לראיונות וכדי לוודא שהם עושים את ההחלטה הנכונה, הם בוחנים לעומק את המעסיקים השונים, נפגשים עם נציגי המעסיקים בירידים ובסיורים, משוחחים עם מתמחים ועורכי דין, קוראים משובי ראיונות ומשובי עבודה ואוספים מידע על המראיינים.
המעסיקים מצידם, “נהנים” מגידול יחסי בהיצע הטאלנטים (ביחס לכל תקן) ומהעסקת מתמחים בשכר נמוך יחסית לשכר עו”ד, למשך חצי שנה נוספת. יחד עם זאת, יותר ויותר מעסיקים, מהמגזר הפרטי והציבורי, מתחרים על כמות נמוכה וקבועה יחסית של מועמדים מצטיינים מפקולטות מבוקשות, ולכן התחרות מחריפה ואתגר הגיוס הופך מורכב יותר משנה לשנה. המעסיקים צריכים תוך זמן קצר יחסית, לזהות את הצרכים והשיקולים המרכזיים של המועמדים, לשקף להם למה כדאי להם להתמחות אצלם, לבחור את המועמדים המתאימים ביותר ולוודא שהבחירה היא הדדית.”
איך ליצור יתרון תחרותי בעולם העבודה החדש?
הקורונה הזכירה לנו כמה חשוב שנהיה מוכנים לשינויים.
תוך מספר שבועות עולם העבודה, גם של עורכי הדין, השתנה – יותר עבודה מהבית ושירותים מרחוק, קיצוצי שכר, הוצאות לחל”ת ופיטורים. התחרות על כל משרה גדלה והכוח עבר למעסיקים. יציבות ובטחון תעסוקתי כבר לא נראים בטוחים כמו פעם וסדרי העדיפויות של כולנו השתנו. אז איך מתמודדים עם המצב ואיך כדאי להתכונן לעולם העבודה החדש?
1. מצאו את היתרון שלכם
בין אם אתם מחפשי עבודה ובין אם עובדים, חשוב שתדעו מה הערך הייחודי שאתם מביאים אתכם לארגון. היתרון היחסי שלכם על הקולגות או המתחרים על אותה משרה.
כדי למצוא אותו אתם צריכים לשאול את עצמכם מה אתם אוהבים לעשות? במה אתם הכי טובים? בולטים? מרגישים בנוח? ולא פחות חשוב, במיוחד בימים אלה, מה נדרש כרגע בשוק, בארגון או בצוות שלכם? למשל, חסר בצוות מי שירכז עדכוני פסיקה וחקיקה, ואתם נחשבים כמקור ידע ומעולים בהבחנה בין עיקר לטפל – זה הזמן לקחת את היוזמה עליכם.

2. ספרו את הסיפור שלכם
תחצינו ותבליטו את היתרון שלכם, מול הקולגות, המנהלים, הלקוחות ובעצם מול כל העולם. היום, יותר מתמיד, יש חשיבות לנראות שלכם ברשתות החברתיות, בקהילות שונות ובכל פלטפורמה אפשרית שתאפשר לכם לחזק את המיתוג האישי שלכם ולבסס אתכם כמי שמומחים בתחום. אם אתם מחפשי עבודה, וודאו שקורות החיים מביאים לידי הביטוי את היתרון והסיפור הייחודי שלכם, בשילוב הניסיון והבאז וורדס הרלוונטיים לתחום. למשל, רוצים להבליט את היכולת שלכם לנהל ולרכז פרויקטים בתחום שוק ההון, במקום לציין שיש לכם ניסיון בהכנת תשקיף אתם יכולים לכתוב: “ליוויתי תהליך הנפקה ראשונה לציבור (IPO) של חברה X בע”מ. ערכתי וריכזתי את מסמכי ההנפקה, לרבות, תשקיף, דיווחים מיידיים והודעות לבורסה ולרשות ניירות ערך.”
3. שדרגו את הכישורים שלכם
הוסיפו לעצמכם כישורים חדשים, כמו שיפור אנגלית, הבנה בתחומים משפטיים חדשים, פיתוח עסקי, חיזוק קשרים בין-אישיים ושיווק. למרות עומס העבודה, נסו לקחת על עצמכם עוד תחומי אחריות – המעסיק שלכם יעריך את זה ואתם תזכו בהזדמנות להתבלט ולרכוש מיומנויות חדשות. חשוב לזכור שגם אם המעסיק יסרב להצעה שלכם, הוא יעריך את המחויבות והיוזמה שלכם ויש סיכוי גדול יותר שתתפסו כמי שנחוצים לארגון ועמידים בפני שינויים. כך למשל, לפני מספר שנים, שני עורכי-דין צעירים החליטו להתעמק בתחום הקריפטו והציעו למשרד עורכי דין שהם עבדו בו לפתוח מחלקה בתחום. כיום, עורכי הדין והמשרד, שקיבל את ההצעה שלהם, הם המומחים בתחום.

4. בדקו את השטח
אם אתם מחפשים עבודה, תעזרו במעגל החברים והמכרים הקרוב והרחוק שלכם. כולם מבינים שהתקופה מאתגרת ותופתעו לגלות כמה הרצון לעזור הוא גדול. כדאי גם לבדוק את השטח עם חברת השמה (כמונו 😊) שיודעת להגיד לכם מה המצב בשוק, להציע לכם משרות רלוונטיות שאתם לא חשופים אליהן ולהבליט אתכם ביחס לכל קורות החיים שמגיעים למעסיק.
5. נצלו כל הזדמנות
ההזדמנויות נמצאות סביבנו כל הזמן, במיוחד בימי משבר, אבל צריך לזהות ולנצל אותן. כן גם איסוף הילדים מהגן יכול להיות הזדמנות מעולה לדבר עם ההורים האחרים ולברר על משרות חדשות שנפתחו אצלם.
לכן נסו להוציא את המקסימום מכל פגישה, אירוע או ראיון, ולייצר קשרים חדשים בכל מקום שאתם מגיעים אליו. נסו גם לייצר הזדמנויות חדשות באמצעות שיתופי פעולה, אירועים, וובינרים ופעילויות משותפות עם חברות וארגונים בתחום שלכם. כך תיצרו קשרים וכישורים חדשים שיוכלו לעזור לכם בהמשך.
6. שמרו על גמישות
בתקופה הקרובה חיפוש משרות משפטיות יהיה מאתגר יותר מבעבר. נסו לצמצם את הפרמטרים שאתם לא מוכנים להתפשר עליהם, כמו, מיקום ותחום עיסוק, וביחס לפרמטרים האחרים, תבואו עם ראש פתוח ונכונות גדולה יותר להתגמש. זה גם הזמן לחשוב אחרת ממה שהייתם רגילים, כדי לנצל הזדמנויות ולנצח את תקופת המשבר. למשל, לשלב משרה חלקית עם עסק עצמאי, לקבל הצעת עבודה למשרה זמנית במשרד מוכר או להציע עזרה בתחום המתמחים במשרד.

7. אל תחכו שהמשבר יעבור
המעסיקים צריכים אתכם עכשיו יותר מתמיד. זו הזדמנות מעולה להראות כמה אתם מקצועיים ומחויבים ולהוכיח שאתם יודעים להתמודד עם שינויים, אי וודאות ומשברים. אם אתם מחפשים עבודה, אל תחכו לזמן טוב יותר ושלחו קורות חיים כבר עכשיו. דווקא בתקופה זו יש הרבה מעסיקים שמחפשים עורכי דין או יועצים משפטיים, שיעזרו להם להתמודד עם המצב הנוכחי ואולי גם עם משברים נוספים שעלולים להגיע בעתיד.
בהצלחה!
איך השפיע משבר הקורונה על שוק עריכת הדין?
משבר הקורונה תפס את ענף המשפט, כמו ענפים רבים אחרים, בהפתעה. הענף שנהנה מהגאות בשוק המסחרי, בעיקר בתחומי ההיי-טק, שוק ההון והנדל”ן, נאלץ לעצור בבת אחת את הפעילות ולהתמודד עם הקפאון בשוק ומעבר למתכונת חרום בבתי המשפט ובתי הדין.
בבדיקה שעשינו בקודקס באמצע חודש מאי 2020, זיהינו עליה של כ-35% בכמות עורכי הדין שפנו אלינו לצורך חיפוש עבודה באותו החודש, ביחס לחודש פברואר השנה. העליה הגדולה ביותר היתה בקרב עורכי דין מנוסים – כמות עורכי הדין שפנו אלינו בעלי וותק של 6 שנים ומעלה, היתה גבוהה בכ-56% ביחס לחודש פברואר.
אנחנו מזהים גם עלייה של פניות בקרב מועמדים “חזקים”. כך למשל, אנחנו רואים עליה של כ-42% בפניות של עורכי דין יוצאי אוניברסיטאות. אותה מגמה אנחנו מזהים בקרב יוצאי מוסדות מובילים נוספים.
את התוצאות המרכזיות ריכזו למטה ולתוצאות נוספות, מגמות וניתוחים שלנו ניתן לקרוא את הכתבה שפורסמה בעיתון “גלובס” ב-18.05.20:
המשבר הכלכלי מכה בשוק עריכת הדין: עלייה של 35% במספר מחפשי העבודה
חשוב להדגיש שענף המשפט מתאושש, כמות המשרות גדלה בכל יום והמועמדים המבוקשים מקבלים יותר ויותר הצעות, לכן אם אתם שוקלים לגייס עורכי דין, מהרו לפתוח משרות לפני שההזדמנות תחלוף >> לפתיחת משרות
בכל מקרה, אנחנו כאן כדי לעזור לכם למצוא את ההתאמה המושלמת. 💪
התוצאות המרכזיות:
המתכון לראיון התמחות הטוב ביקום
כל ראיון הוא כמו מנת שף (או סביח). בתפקיד השף: אתם.
כל ראיון דורש הכנה, תיבול והרכבה ייחודיים.
ראיון טוב יגרום למראיינים לזכור אתכם, להכיר אתכם ולרצות לעבוד איתכם.
ראיון טוב מתחיל בתכנון והכנה, אבל דורש גם גמישות והתאמה למראיינים.
אין מתכון אחד לראיון טוב, אבל אספנו לכם את המרכיבים המומלצים:
לסמלץ
בצעו סימולציות המדמות ראיון (כולל 2-3 שאלות באנגלית במשרדים הרלוונטיים) והכינו תשובות לשאלות נפוצות, גם אישיות וגם מקצועיות.
לוודא
ודאו דרכי הגעה, תאריכים ושעות של הראיונות בכל המקומות בהם אתם מתראיינים. בראיון מרחוק – בדקו גם את התוכנה ואת חיבור האינטרנט שלכם.
לתזמן
הקדימו בלפחות 10 דקות לכל ראיון, וקחו מספיק מרווח זמן בין הראיונות.
למסמך
הדפיסו מסמכים רלוונטים (קו”ח, המלצות, עבודה לדוגמא), כדי שתוכלו להציג אותם במהלך הראיון. בראיון מרחוק – שמרו את המסמכים כקבצי pdf.
לקרוא
קראו על המעסיק, תחומי העיסוק שלו, המראיין ומשובי ראיונות קודמים (חפשו באתר Careebiz). בנוסף, התעדכנו בחדשות רלוונטיות, בדגש על המדורים הכלכליים והמשפטיים.
לכבד
כבו את הנייד והתלבשו באופן מכובד (אבל לא מוגזם). בראיון מרחוק – בחרו מיקום שקט, ייצוגי ונטול הסחות דעת. התלבשו באופן מכובד גם בחלקים שאינם חשופים למצלמה ואל תפתחו חלונות נוספים במחשב או אפליקציות בנייד במהלך הראיון.
לנתב
התמקדו בחוזקות ובהישגים שלכם (בעזרת דוגמאות מהעבר) ונתבו את השיחה לאזורי הנוחות שלכם.
לחייך
שדרו חיוביות, מוטיבציה, בטחון עצמי ורצינות. בראיון מרחוק – דברו לאט, באופן ברור ורהוט.
קשר עין
נסו לשמור על קשר עין עם המראיין לכל אורך הראיון ונסו להימנע מגירודים בפנים, משחק בשיער, התנדנדות בכיסא וכסיסת ציפורניים. בראיון מרחוק – הסתכלו אל המצלמה כדי לתת למראיין תחושה של קשר עין.
להתעניין
בסוף הראיון הביעו עניין ושאלו שאלות על התפקיד או אופי העבודה, למשל: “מי המתמחה שאתם מחפשים?”, “מה מצופה ממתמחה?”.
למשב
בסוף כל ראיון כתבו לעצמכם מה ההתרשמות שלכם, מה היה יותר מוצלח ומה פחות. בסוף היום העלו את המשובים שלכם ל-Careebiz כדי להשתפר לראיונות הבאים ולעזור לבאים אחריכם.
בהצלחה!
לגייס מרחוק – מדריך מקוצר לראיון עבודה וירטואלי
מצב החירום כבר הפך לשגרה. משרדים וחברות שמחליטים לגייס עובדים נאלצים להתאים את עצמם למצב החדש ולהעביר את הליך הגיוס לדיגיטל. איך מראיינים מרחוק כשהילדים בבית? ומה התחליף לסיבוב במסדרונות המשרד? 6 עקרונות שיעזרו לכם להתכונן ולצלוח את האתגרים החדשים.
1. קבעו הליך גיוס מסודר ותקשרו אותו למראיינים ולמועמדים
העבירו לכל המראיינים הליך ברור ומפורט בנושא גיוס מרחוק. פרטו באיזה תוכנה משתמשים, איך טכנית מפעילים את הפונקציות השונות ומי איש הקשר לעזרה ושאלות. רצוי גם להוסיף טיפים ודגשים לניהול הראיון מרחוק, בהתאם לעקרונות שנפרט בהמשך.
לקראת הראיון חשוב להדגיש למועמד שהראיון יעשה באופן וירטואלי וכבר בזימון לראיון לספק לו לינק והסבר על ההורדה של התוכנה או האפליקציה אם צריך, שמות המראיינים ומשך הראיון הצפוי. חשוב לזכור, ללחץ הרגיל שחווים מועמדים לפני ראיונות מתלווה בתקופה זאת גם לחץ נפשי וכלכלי. במקרים רבים יש בני זוג, ילדים או שותפים בדירה, ולכן כדאי לאפשר גמישות רבה יותר בשעות הראיונות, ולנסות לתזמן את הראיונות לנקודת זמן שקטה ככל האפשר, שנוחה לכל הצדדים.
2. בחרו את הפלטפורמה המתאימה ובדקו אותה לפני הראיון
לצד Zoom המוכרת יש תוכנות רבות וטובות בשוק, כמו למשל: Skype, Cisco Webex Meetings, BlueJeans, Microsoft Teams, Google Hangouts Meet ועוד. לאור המצב רבות מהתוכנות מוצעות בחינם, לפחות לתקופה מוגבלת או בגרסאות שאינן פרימיום (אבל בהחלט מספקות לביצוע ראיונות עבודה).
כדי למנוע תקלות ולשדר מקצועיות, בדקו את התוכנה לפני הראיון, וודאו שהמצלמה עובדת, שהאינטרנט תקין ושהרקע וזווית הצילום טובים. אם אתם צריכים להשתמש ברקע וירטואלי או לשתף את מסך המחשב, בדקו את זה מראש כדי שבראיון הכל יעבוד בצורה חלקה.
3. הכינו את עצמכם כמו לפני ראיון פנים אל פנים
חשוב לשקף למועמד שהראיון מרחוק חשוב כמו ראיון פנים אל פנים, לכן התלבשו בהתאם, השתיקו את הטלפון, וודאו שיש לכם את קורות החיים של המועמד (כולל מספר הטלפון למקרה שהשיחה תנתק) וכתבו נקודות לבדיקה או נושאים לדיון. במידה ויש יותר ממראיין אחד על הקו חשוב לקבוע מראש את חלוקת העבודה ביניכם – מי פותח ומסביר על המשרד והתפקיד, מי מתמקד בשאלות מקצועיות וכו’, כדי שלא ייווצר מצב שתיכנסו אחד לדברי השני.
4. שמרו על פתיחות ומקצועיות
אמנם אי אפשר ללחוץ ידיים אבל העקרונות של ראיון פנים אל פנים נכונים גם לראיון מרחוק. חשוב לחייך ולהתחיל בסמול טוק כדי לעודד פתיחות ולהוריד לחץ. שימרו על קשר עין ודברו ברור. זכרו שהמועמד לא יכול לבקר במשרדי החברה לכן הצגת המשרד חשובה. הציגו את עצמכם, את הארגון (כולל ההווי וה-DNA של הארגון) וכמובן התפקיד. הפנו את המרואיין לאתר המשרד וככל שרלוונטי, גם לפרופיל שלכם ב-Careebiz, ובדקו אם יש עוד שאלות בנושא. כשהמועמד מדבר הקפידו להנהן כדי שידע שאתם עוקבים אחריו ואל תתפתו להציץ בוואטסאפ או לפתוח אימיילים במחשב. נצלו את היתרון בראיון וידאו (לעומת שיחה קולית) ושימו לב לשפת גוף והבעות הפנים של המועמד, כמו למשל, קשר עין, תנועות הידיים, צורת הישיבה, הבעות הפנים והקול. רשמו לעצמכם הערות במהלך הראיון, לא רק בקשר למה שאמר המועמד וההתרשמות שלכם, אלא גם על התהליך, כדי להבין מה עובד טוב יותר ומה פחות.
במצב הנוכחי, ההבדל העיקרי בין ראיון וירטואלי לרגיל הוא ההסתגלות לפלטפורמה שונה בתנאים לא אידיאליים, שמצריכה מהצדדים להיות קשובים ומרוכזים כדי להתגבר על המרחק הפיזי וההפרעות. התחשבו והיו סבלניים במקרה שהמועמד מבקש לחזור על שאלה, או שאתם שומעים נביחות או ילדים בוכים ברקע. לצד הסבלנות וההכלה, אל תוותרו על שאלות, דוגמאות ואלמנטים נוספים שהייתם מבקשים בראיונות רגילים.
5. סיימו בהוכרת תודה
הודו למועמד על הזמן שלו, הסבירו את המשך התהליך ומה השלבים הבאים שהוא צפוי לעבור. אם יש אי וודאות לגבי הלו”ז (בגלל המצב) שקפו את זה למועמד. ואם מדובר ב”פינאליסט” תדאגו שהוא ידע זאת כדי שלא תפספסו אותו. אם מדובר בראיונות הוידאו הראשונים שאתם מקיימים, כדאי לשקול לשלוח למועמד משוב קצר לאחר הראיון, וכך להפוך את הראיונות הבאים מטובים למעולים.
6. אל תפספסו את ההזדמנות
המצב לא אידיאלי, בלשון המעטה, אבל ראיונות מרחוק שמתנהלים בצורה נכונה יאפשרו לכם לשקף למועמדים ערכים חשובים כמו גמישות, יצירתיות, אמפתיה, מקצועיות, חדשנות וחוסן עסקי שחשובים לכל ארגון, והכי חשוב, יאפשרו לכם להגיע למועמדים איכותיים שמאוד קשה לאתר ולגייס בימים רגילים. ואף מילה על “לימונדה”.
איך מכריעים איפה להתמחות?
אחרי כל הראיונות הצלחתם סוף סוף להתמקד ב-2-3 משרדים (ואולי יותר) שבהם הייתם רוצים לסגור התמחות ועכשיו אתם שואלים איך להכריע ו“מי יהיה בר המזל שיזכה בי?!” 😉 – בשביל זה אנחנו פה.
שיטת ההתמחות
מעוניינים להיחשף למספר תחומים נרחב או עדיין לא התאהבתם בתחום מסוים, רוצים לטעום קצת מכל דבר לפני שתחליטו על כיוון קריירה מדויק ולא מפחדים מקצת תחרות בין המתמחים, כנראה ששיטת פול משרדי יותר מתאימה לכם. יודעים מה הכיוון הכללי שלכם, רוצים לעבוד עם מספר צוותים ולהיחשף למספר שיטות עבודה, אבל לא רוצים לגעת בכל תחומי העיסוק של המשרד, כנראה ששיטת פול מחלקתי או אשכולות יותר מתאימה לכם. אם אתם מסתדרים עם סוגים רבים של אנשים, אוהבים עבודה עצמאית, סביבה פחות תחרותית ומעוניינים להתמקצע בתחום ספציפי, כנראה ששיטת ההצמדה יותר מתאימה לכם.
טיפ שלנו: יש משרדים ששיטת ההתמחות אצלם דינאמית, ואפשר למשל לאחר חצי שנה להחליף תחום התמחות או להתמקד במה שגיליתם שיותר מעניין אתכם. אל תהססו לשאול את המראיין או מנהלת משאבי האנוש מה המדיניות שלהם בנושא.
הישארות
ענף המשפט כיום מאופיין בחוסר משמעותי של עורכי דין איכותיים והתחרות על כוח אדם איכותי הפכה לקשה יותר. תוסיפו לכך את העובדה שמשרדים מעדיפים לקלוט כעורכי דין את אלו שהתמחו אצלם וניתן לצייר שורה תחתונה לפיה היום, יותר מבעבר, למתמחה טוב יימצאו את המקום להשתלב כעורך דין במשרד, ולא משנה מה גודלו. יחד עם זאת, נסו לברר האם המשרדים שאתם מתעניינים בהם הם בעלי אחוזי הישארות נמוכים במיוחד.
טיפ שלנו: נסו לחשוב האם שיטת ההתמחות במשרד תגדיל או תקטין את סיכויי ההישארות שלכם, בהתאם לתכונות האופי שלכם.
משרד ענק או בוטיק – ראו את הכתבה שכתבנו בנושא, ונסו להבין האם המאפיינים של המשרדים שאתם מתלבטים לגביהם מתאימים לתכונות האופי שלכם ולכיוון הקריירה שאתם מכוונים אליו.
דירוגים
מישהו כבר אסף נתונים על כל המשרדים, בחן תיקים ולקוחות, ראיין את השותפים וסקר מגמות בשוק, תנצלו את זה – בדקו את הדירוגים של המשרדים בכל חברות הדירוג המובילות: Legal 500, DUNS100, Chambers, BDI. שימו לב שלא כל אתרי הדירוגים מדרגים את כל התחומים ויש כאלה שמתמקדים בתחומים מסוימים, כמו IP STARS שמדרג משרדים בתחום קניין רוחני. כמו כן, דירוג גבוה של משרד על ידי חברת דירוג זרה נותן אינדיקציה נוספת להיקף עבודה גבוה יחסית עם לקוחות בינלאומיים (מה שאומר שיש יותר סיכוי שתעבדו באנגלית).
טיפ שלנו: אם אתם כבר סגורים על התחומים שמעניינים אתכם, תבדקו את הדירוג של המשרדים בתחומים אלה ואף את דירוג השותפים שאתם צפויים לעבוד איתם.
הכרות עם מתמחים/עורכי דין
נסו לברר מי מהסטודנטים בשנתון מעליכם סגר במשרד שאתם מתלבטים לגביו, ואם אפשר פנו אליהם ובדקו איתם כיצד החליטו לבחור היכן להתמחות. גם אם לא תצליחו להגיע אליהם, הכרות עם עורכי דין או מתמחים שסגרו במשרד שאתם מתלבטים לגביו, תיתן לכם אינדיקציה לאופי המתמחים שהמשרד מחפש ושעובדים בו.
טיפ שלנו: גם שיחה עם מתמחה או עורך דין שעזב את המשרד יכולה לתת לכם מידע חשוב על המשרד.
דרכי הגעה
אתם הולכים לעבוד לא מעט וכנראה לא תרצו לבלות עוד הרבה זמן בדרך הלוך/חזור מהעבודה, בדקו את דרכי ההגעה לעבודה והאם יש הסדרי נסיעות וחניה.
טיפ שלנו: חשבו מה המשקל שאתם נותנים לשיקול הזה, אולי תגלו שזה ממש לא קריטי לכם.
Vibe
המושג החמקמק הזה משפיע על רוב המתמחים שאנחנו מכירים בבחירת מקום ההתמחות, והוא מסתכם בשאלה “האם האווירה והאופי של המשרד מתאימים לאופי שלי?”. כדי להבין טוב יותר את האופי של המשרד ולהרגיש את ה-Vibe שלו, נסו להיזכר איך הרגשתם בראיון ומה התחושות שהיו לכם ביחס למראיינים, בזמן הסיור במשרד או בהרמת כוסית, לאחר שבחנתם את האתר של המשרד והפרופיל שלו ב-careebiz. טיפ שלנו: אספתם נתונים ועשיתם השוואות, ולא מצאתם הבדלים משמעותיים, בעניין זה, לכו אחרי תחושות הבטן שלכם.
יחסי אנוש ומבנה ארגוני
אם חשוב לכם לדעת מה היחס למתמחים ועורכי דין צעירים במשרד כמו גם המבנה הארגוני של המשרד וסגנון הניהול בו, מעבר לתצפיות שביצעתם והרגשת ה-Vibe שקיבלתם מהמשרד והמראיינים, ממליצים לבחון משובי ראיונות ומשובי עבודה ב-careebiz, וכן לפנות למשרדים שאתם מתלבטים לגביהם ולבקש לדבר עם מתמחה ועורך דין צעיר (מהמחלקה שבה אתם רוצים להתמחות, ככל האפשר).
טיפ שלנו: בקשו לדבר עם עורכי דין בעלי וותק של 2-6 שנים, ונסו להבין מהם, בין היתר, מה ה-DNA של המשרד, מה סגנון הניהול הרווח וכיצד המשרד מתנהל ביחס למתמחים ועורכי דין צעירים וותיקים. לבסוף, נסו לחשוב על המסגרות בהם לקחתם חלק עד כה (מסגרות חברתיות, התנדבותיות, פיקודיות, לימודיות) ולבחון אלו סגנונות ניהול ומבנה ארגוני מתאימים לכם.
להשלמת התמונה, הכנו לכם טבלה מרכזת של תנאי המתמחים במשרדים נבחרים, בתקווה שתסייע לכם לקבל את ההחלטה הנכונה לכם: התמחות במשפטים – תנאים ושכר
בכל מקרה, אנחנו פה לכל שאלה, מחזיקים לכם אצבעות ומאחלים לכם המון בהצלחה! 🙏